concertArchief


ZA 20 APRIL 2024, OM 20.30 UUR, CULTUREEL CENTRUM MAASMECHELEN

ZA 21 APRIL 2024, OM 20.15 UUR, CULTUREEL CENTRUM MAASMECHELEN

CARMINA BURANA

Uitgevoerd door Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Opgrimbie o.l.v. Toon Rutten, Cantate Maasmechelen o.l.v. Marie-Rose Van Gerven, Incantatio Genk o.l.v. Jos Venken, Kathedraalkoor Hasselt o.l.v. Ludo Claesen, Manteliusensemble Hasselt o.l.v. Jos Cuppens, Exsultate uit Heusden-Zolder o.l.v. Bruno Sprengers, Amabile uit Pelt o.l.v. Alexandros Kavvadas, Yves Saelens (tenor), Jolien De Gendt (sopraan), Werner Van Mechelen (bariton) i.s.m. Dienst Cultuur, Cultuurcentrum Maasmechelen en Davidsfonds Maasmechelen.

De Carmina Burana behoort tot de meest populaire muziekstukken ter wereld. Meer dan 200 musici brengen dit muzikale meesterwerk van componist Carl Orff, dat al meer dan 10 jaar niet meer integraal te beluisteren was in Maasmechelen. Wat deze Carmina Burana zo bijzonder maakt, is dat ze uitgevoerd wordt in een samenwerking van drie Maasmechelse culturele verenigingen, namelijk Cantate, Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Opgrimbie en Davidsfonds Maasmechelen, dat zijn 100-jarig jubileum viert. 


Zo 19 NOVEMBER 2023, OM 16.00 UUR, SINT-MARGARITAKERK tielen

zo 26 november 2023, OM 15.00 UUR, SINT-GERTRUDISKERK KURINGEN

zo 2 maart 2024, sint-annakerk aldeneik (AFGELAST)

Let FAr Dreams Take You

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Sopraan: Sarah Abrams (Tielen, Kuringen), Karlijn Noten (Aldeneik)

Piano: Jean-Marie Van Broeckhoven


Wegdromen naar verre horizonten en reflecteren over het leven en de liefde... met onder andere

  • “Three Nocturnes” van de jonge Amerikaanse componist Daniel Elder. De rustige en soms weemoedige sfeer van deze muziek brengt ons meteen in een andere wereld.
  • “Horizons” van de Engelse componist Andrew Carter, een werk voor koor en sopraansolo, waarin de woorden van zeven bekende Engelse dichters, met de zee als thema, verwijzen naar de reis van het leven.

zo 18 juni 2023, OM 10.00 UUR, onze-lieve-vrouwebasiliek Tongeren

zo 22 OKTOBER 2023, OM 11.00 UUR, SINT-quintinuskathedraal hasselt

missa ave virgo sanctissima

Juan Esquivel (ca 1563 - ca 1623)

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens


ZO 18 DECEMBER 2022, OM 15.00 UUR, SINT-GERTRUDISKERK KURINGEN

DE TWAALF HEILIGE NACHTEN

Eindjaarsconcert o.l.v. Jos Cuppens
Muzikaal ensemble ad-hoc

Na twee afgelastingen van ons project in 2020 en 2021 omwille van de coronapandemie, kijkt het Manteliusensemble nu al hoopvol uit naar een “derde keer – goeie keer”!  In de aanloop naar Kerstmis organiseren wij een uniek eindejaarsconcert “De Twaalf Heilige Nachten – Tussen Kerst en Driekoningen”.  Dit concert zal doorgaan op 18 december om 15u in de Sint-Gertrudiskerk te Kuringen.  Voor deze gelegenheid laten wij ons begeleiden door instrumentaal ensemble ad-hoc.  De algemene leiding van het concert is in handen van dirigent Jos Cuppens.

Wij zijn uitermate verheugd om u opnieuw een mooi programma te kunnen aanbieden met blije, hoopvolle muziek, zang en voordracht.

Niet zonder fierheid zullen wij de première uitvoeren van de kerstcantate A Solis Ortus Cardine, een gloednieuwe compositie voor vierstemmig koor van Herman Lemmens, één van de trouwe leden van het Manteliusensem-ble.  Eveneens van Herman Lemmens brengen wij het jubellied Zingen, waarmee hij in 2020 de compositiewedstrijd van Koor & Stem Limburg gewonnen heeft.

Daarna dompelen wij u onder in de kerstsfeer van het Hoge Noorden en laten u genieten van Anders Öhrwalls Trettondagsmusik, een Zweeds koorwerk dat door middel van zang, muziek en voordracht het verhaal vertelt van Kerstmis tot Driekoningen. Eveneens in het Zweeds vertolken wij een selectie van liederen uit het werk Gaudete van dezelfde componist.

Uit het Engelstalige repertoire zingen wij As on this night van Orlando Gibbons (1583-1625) en My Lord has come van Will Todd (1970).  Met Der Engel bringt wahren Bericht van Melchior Vulpius (ca. 1560-1615) en Ihr lieben Kinder, freuet euch (anonym) zal ook de Duitse taal klinken.  Van Ēriks Ešenvalds (1977), ten slotte, zingen wij het Baltische O Emmanuel.


ZA 3 DECEMBER 2022, OM 20.00 UUR, CULTUURCENTRUM HASSELT

ZO 4 DECEMBER 2022, OM 15.00 UUR, CULTUURCENTRUM HASSELT

ZO 4 DECEMBER 2022, OM 19.30 UUR, CULTUURCENTRUM HASSELT

CARMINA BURANA

5 Limburgse koren, orkest Nome d'Arte olv Pieter Schuermans

FESTIFIFTY ten top: Carmina Burana van Carl Orff in een grootse bezetting met een gigantisch koor van 190 zangers, aangevuld met een kinderkoor, drie solisten en een symfonisch orkest met 60 musici. In totaal 260 uitvoerders!

Carl Orff heeft met Carmina Burana een werk gemaakt dat blijft fascineren. Het beroemde O Fortuna opent en besluit het iconische werk. Orff baseerde zich op een verzameling van 24 lyrische gedichten en dat is de grootste en beroemdste verzameling middeleeuwse teksten die tot de zogenaamde vagantenliteratuur behoren.

De 260 muzikanten zingen en spelen vol passie over de vreugde van de terugkeer van de lente en de geneugten van alcohol, het spel van het rad der fortuin en de dans van liefde en lust. De meeste gedichten zijn in het Latijn geschreven, maar er zijn er ook in het Middelhoogduits en wat fragmenten in het oud Provençaals.

Orff beeldt het lot uit als een soort rad van avontuur waaraan de mens is onderworpen. Het draaiende rad is een metafoor voor wie vandaag bovenaan verkeert, morgen al weer onderaan terecht kan komen.

Behalve het orkest en alle koren verwelkomen we voor dit unieke project ook bariton Werner Van Mechelen, sopraan Katrien Baerts en tenor Serge Kakudji.


ZO 13 NOVEMBER 2022, OM 14.30 UUR, SINT-QUINTINUSKATHEDRAAL HASSELT

HASSELT BEKOORLIJK

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Orgel: Veerle Cornelis

Programma: W. Byrd, C.V. Stanford, P.W.J. Stopford, E. Daley, J. Rutter.

 


zo 2 oktober 2023, 15U, c-mine genK

Internationaal Koorfestival Vlaanderen - Genk

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Piano: Jean-Marie Van Broeckhoven

Programma: E. Nelson, P. Stopford, E. Daley, D. Elder, W. Byrd


ZA 23 APRIL 2022, OM 20.00 UUR, SINT-MARTINUSKERK HERK-DE-STAD

EVENINGSONG

EEN ORGEL- EN KOORCONCERT NAAR ENGELSE TRADITIE

 

Organist: Pierre Ramakers

Programma: J.S. Bach, J. Krebs, F. Mendelssohn en G. Berg

 

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Programma: W. Byrd, E. Daley, J. Rutter, ea.


afgelast wegens coronamaatregelen

ZO 26 DECEMBER 2021, OM 15.00 UUR, SINT-GERTRUDISKERK KURINGEN

EINDEJAARSCONCERT

TRETTONDAGSMUSIK - TUSSEN KERST EN DRIEKONINGEN

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens - Instrumentaal ensemble ad-hoc

Na een zeer lange en moeilijke periode waarin concerten niet mogelijk waren omwille van de pandemie, zijn wij uitermate verheugd om jullie opnieuw een mooi programma te kunnen aanbieden met blije, hoopvolle muziek, zang en voordracht. Het Manteliusensemble nodigt u daarom graag uit op haar eindejaarsconcert “Trettondagsmusik - Tussen Kerst en Driekoningen”. Dit concert zal doorgaan op 26 december om 15u in de Sint-Gertrudiskerk te Kuringen. Om dit concert een bijzondere dimensie te geven, laat het Manteliusensemble zich voor deze gelegenheid begeleiden door instrumentaal ensemble ad hoc. De algemene leiding van het concert is in handen van dirigent Jos Cuppens.


Wij bereiden een zeer gevuld programma voor met werken uit meerdere stijlperioden en regio’s (Vlaanderen, Zweden, Duitsland, Engeland, Spanje, Polen, Nieuw-Zeeland). De eindejaarsperiode is bij uitstek een tijd waarin vrede tussen landen, culturen, taalgemeenschappen en generaties een centrale plaats zou moeten krijgen. Wij geloven dat wij door middel van een multiculturele insteek hieraan kunnen bijdragen.

Als hoofdbestanddeel van het programma brengen wij “Trettondagsmusik” van Anders Öhrwall, een Zweeds koorwerk dat door middel van zang, muziek en voordracht het verhaal vertelt van Kerstmis tot Driekoningen.


ZO 2 FEBRUARI 2020, 14.00U, PELGRIMSKERK TREEBEEK BRUNSSUM (NEDERLAND)

EU-REGIONAAL KORENFESTIVAL BEAUTIFUL VOICES

ODE AAN DE KOORMUZIEK

Vocaal ensemble Canto Rinato uit Nederlands Limburg organiseert ter gelegenheid van hun 10-jarig jubileum een korenfestival op 1 en 2 februari.  Een van de deelnemende koren is: 

Het Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens 

Piano: Jean-Marie Van Broeckhoven

The Gift of Life is een viering van de Levende Aarde en de Schepping, waarin in zes bewegingen het leven zelf bezongen wordt doorheen een scala aan sacrale teksten en doorheen nieuwe woorden van de auteur zelf.  Het is een werk met een caleidoscoop aan stemmingen, openend met het levendige “O all ye works of the Lord”, met centraal het majestueuze “O Lord, how manifold are thy works”, tot slot culminerend in het inspirerende “Believe in life”.


VR 20 DECEMBER 2019, 20.00U, CULTUURCENTRUM HASSELT

MESSIAH

GEORGE FRIEDRICH HÄNDEL (1685-1759)

BachPlus o.l.v. Bart Naessens, Kathedraalkoor Hasselt & Manteliusensemble

Charles Jennens overhaalde Händel om een Messiah te schrijven. Hij schreef aan een vriend: “I hope he will lay out his whole genius and skill upon it, that the composition may excel all his former compositions, as the subject excels every other subject.”

Tot op de dag van vandaag mogen wij ons erover verheugen dat het inderdaad zo is gegaan. Händel componeerde geniale muziek die er samen met het onderwerp, dat inderdaad alle andere overstijgt, voor zorgt dat Messiah ons na 277 jaar nog onverminderd ontroert.

Händel schreef de Messiah voor uitvoeringen in het theater. Dat heeft destijds wel tot enige discussie geleid: was dit heilige onderwerp wel geschikt voor het theater? Het antwoord is natuurlijk ‘ja’. Het zou onzinnig zijn om dit onderwerp ‘dat alle andere overstijgt’ alleen in kerken te willen behandelen.

Het eerste deel van de Messiah is doordrenkt van hoop en verwachting, een welkom cadeau in chaotische tijden. "Comfort ye / I know that my redeemer liveth / Blessing and honour, Glory and power be on to Him": het zijn bekende melodieën die in het collectieve geheugen zitten.

Een absolute uitdaging en meerwaarde is dat het werk hier wordt uitgevoerd door twee sublieme lokale koren, het Kathedraalkoor Hasselt en het Manteliusensemble, én een professioneel barokorkest, BachPlus, onder leiding van Bart Naessens.

Deze feestavond vol fantastische muziek wordt mogelijk gemaakt door ACT&ART, een vereniging van lokale ondernemers die geloven in de verbinding met cultuur.

Een muzikale topavond!


MA 16 DECEMBER 2019, 20.15U, SINT-ROMBOUTSKATHEDRAAL MECHELEN

VÄLKOMMEN, O JESU!

EEN SFEERVOL KATHEDRAALCONCERT MET ZWEEDSE KERSTMUZIEK

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Op maandag 16 december 2019 om 20u15 organiseert de Sint-Romboutskathedraal haar jaarlijks kerstconcert. Het Manteliusensemble brengt een vrij uniek kerstprogramma met uitsluitend koormuziek uit Zweden. Dit land heeft een zeer rijke koortraditie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Hedendaagse componisten als Nyberg, Åberg, Alldahl, Sandström en Öhrwall maken deel uit van een generatie musici die ijveren voor een vernieuwing van de Zweedse koormuziek.  De gekozen koorwerken verklanken het kerstgebeuren op subtiele wijze: nu eens devoot en ingetogen, dan weer jubelend en vreugdevol. Naast het centrale geboortethema komen steeds terug: de boodschap van de Engel aan Maria, de komst van de herders, de aanbidding van de wijzen.


ZO 16 JUNI 2019, ONZE-LIEVE-VROUWEBASILIEK TONGEREN

ZO 3 MAART 2019, SINT-PAULUSKERK ANTWERPEN

MISSA DE LA BATALLA ESCOUTEZ

FRANCISCO GUERRERO

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

De enigszins vreemd klinkende titel van dit sublieme werk verraadt alvast de zowel Spaanse als Franse elementen die erin terug te vinden zijn.  Francisco Guerrero was een belangrijke Spaanse componist uit de zestiende eeuw, die zijn muzikale loopbaan hoofdzakelijk in Sevilla uitbouwde.  Hij was een tijdgenoot van onder andere Cristóbal de Morales en Tomás Luis de Victoria.  Met “Escoutez” verwijst Guerrero naar het eerste woord van het destijds populaire lied “La Guerre” van de Franse Renaissancecomponist Clément Janequin, waarvan hij enkele fragmenten als uitgangspunt gebruikte.  De vijfstemmige zetting van Guerrero is beduidend minder spectaculair dan de uitgesproken barokke “battle masses” uit latere perioden, maar dankt hieraan juist zijn bijzondere schoonheid en kracht.  In feite hoeft de luisteraar zich niet eens om de achtergrond te bekommeren en kan hij zich zonder meer overgeven aan het spel van muzikale lijnen.

 


ZO 23 DECEMBER 2018, OM 16.00 UUR, SINT-PANTALEONKERK KERNIEL BORGLOON

KERSTCONCERT

Koninklijke Muziekvereniging "De Ware Vrienden" van Bommershoven

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Piano: Jean-Marie Van Broeckhoven

Dit concert is een initiatief van Davidsfonds Borgloon


ZO 25 NOVEMBER 2018, OM 16.30 UUR, VIRGA-JESSEBASILIEK , HASSELT

HASSELT BEKOORLIJK

the gift of life - john rutter

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Piano: Willy Appermont

 

The Gift of Life is een viering van de Levende Aarde en de Schepping, waarin in zes bewegingen het leven zelf bezongen wordt doorheen een scala aan sacrale teksten en doorheen nieuwe woorden van de auteur zelf.  Het is een werk met een caleidoscoop aan stemmingen, openend met het levendige “O all ye works of the Lord”, met centraal de mystieke hymne voor de “Schepper van het Licht” en het majestueuze “O Lord, how manifold are thy works”, tot slot culminerend in het inspirerende “Believe in life”.

Dit concert vindt plaats in het kader van Hasselt beKOORlijk.


ZO 25 NOVEMBER 2018, OM 11.00 UUR, ONZE-LIEVE-VROUWEKERK, SINT-TRUIDEN

TRUDOMIS

EDUARD LOOS

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Orgel: Evgeniya Galyan

Koperensemble van de Academie Haspengouw

Naar aanleiding van de opening van het Trudojaar vieren we in de collegiale Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming op de Grote Markt een feestelijke eucharistie. Het Manteliusensemble zal onder begeleiding van het koperensemble van de Academie Haspengouw en organiste Evgeniya Galyan de Trudomis van Truiens componist Eduard Loos uitvoeren.


ZO 11 NOVEMBER 2018, 17.00 UUR, SINT-DIONYSIUSKERK OPOETEREN

until we meet again

HERDENKINGSCONCERT "DE GROOTE OORLOG"

KOORMUZIEK VAN WILL TODD

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Piano: Jean-Marie Van Broeckhoven

Mijmerend, reflecterend, verstillend, laten wij het reeds afgezwakte zomerlicht verder achter ons en treden langzaam binnen in de steeds donker wordende herfst, zoekend naar het innerlijke licht op weg naar Kerstmis.

Naar aanleiding van Wapenstilstand brengt het Manteliusensemble dit herfstconcert met prachtige koormuziek van de Engelse componist Will Todd en van K.A. Arnesen en P. Vasks.

Dit concert wordt georganiseerd door de Geschied- en Heemkundige Kring Opoeteren.


ZA 10 NOVEMBER 2018, 20.00 UUR, SINT-GERTRUDISKERK KURINGEN

REMEMBRANCE

ZANG, POËZIE EN OORLOGSVERHALEN

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Sopraan: Sarah Abrams

Piano: Jean-Marie Van Broeckhoven

Teksten: Leerlingen SCMW Hasselt, afdeling theater

Op 10 november programmeert het Manteliusensemble een uniek concert “Remembrance” in het kader van het overkoepelende project “Herdenking 100 jaar Groote Oorlog”.  Als het waar is dat “enkel kunst de wereld kan redden”, wat zou er dan beter zijn dan de Groote Oorlog met muziek en poëzie te herdenken?

Het Manteliusensemble nodigt u graag van harte uit voor een herfstconcert met op het programma onder andere “Requiem” van Eleanor Daley.  Daarnaast voeren wij een aantal prachtige koorwerkjes uit van Will Todd, Pēteris Vasks en Kim André Arnesen.

De werken van Eleanor Daley (Ontario, 1955) worden vooral gekenmerkt door een subtiele en gevoelige verstrengeling van tekst en muziek. Dit Requiem, dat Daley componeerde in 1993, is een hedendaags a-capellawerk met een combinatie van teksten uit de Latijnse Missa pro Defunctis (mis voor overledenen) en Engelse teksten, onder meer uit de bijbel en het “Book of Common Prayer”.  Het is een buitengewone compositie die wordt gekenmerkt door lichte, lenige en aanstekelijke melodieën. De stijl is flexibel en van een bedrieglijke eenvoud.

De muziek van Will Todd (Durham, 1970) wordt erg gewaardeerd om de intense melodische lijnen en prachtige harmonieën, vaak met wat jazzinvloeden.

Het muzikaal programma zal doorweven worden met bijpassende stukjes poëzie en met oorlogsherinneringen verzameld door Kris Lenaerts, voor u gebracht door laatstejaarsstudenten van het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans Hasselt.


zo 9 september 2018, 11.30 uur, sint-carolus borromeuskerk antwerpen

ZO 24 JUNI 2018, 11 UUR, SINT-QUINTINUSKATHEDRAAL Hasselt

MISSA DE LA BATALLA ESCOUTEZ

FRANCISCO GUERRERO

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

 

De enigszins vreemd klinkende titel van dit sublieme werk verraadt alvast de zowel Spaanse als Franse elementen die erin terug te vinden zijn.  Francisco Guerrero was een belangrijke Spaanse componist uit de zestiende eeuw, die zijn muzikale loopbaan hoofdzakelijk in Sevilla uitbouwde.  Hij was een tijdgenoot van onder andere Cristóbal de Morales en Tomás Luis de Victoria.  Met “Escoutez” verwijst Guerrero naar het eerste woord van het destijds populaire lied “La Guerre” van de Franse Renaissancecomponist Clément Janequin, waarvan hij enkele fragmenten als uitgangspunt gebruikte.  De vijfstemmige zetting van Guerrero is beduidend minder spectaculair dan de uitgesproken barokke “battle masses” uit latere perioden, maar dankt hieraan juist zijn bijzondere schoonheid en kracht.  In feite hoeft de luisteraar zich niet eens om de achtergrond te bekommeren en kan hij zich zonder meer overgeven aan het spel van muzikale lijnen.

Deze concerten maken deel uit van de artiestenmissen in voornoemde kerken en zijn vrij toegankelijk.


ZA 24 MAART 2018, 20.15 UUR, SINT-ROMBOUTSKATHEDRAAL MECHELEN

REMEMBRANCE

EEN CONCERT VOOR DE PASSIETIJD

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens, Jean-Marie Van Broeckhoven: piano, Katrien Nauwelaerts: sopraan

In dit concert brengt het Manteliusensemble twee hedendaagse componisten die geprezen worden om hun melodische kwaliteit.

Eleanor Daley - Requiem / In Flanders Fields
Will Todd - Liederen uit Lux et Veritas

De werken van Eleanor Daley (Ontario, 1955) worden vooral gekenmerkt door een subtiele en gevoelige verstrengeling van tekst en muziek. Ze heeft al ruim 80 koorwerken gepubliceerd en ze schrijft veel in opdracht voor koren over heel Noord Amerika. Haar composities worden over de hele wereld uitgevoerd.  Dit Requiem, dat Daley componeerde in 1993, is een hedendaags a-capellawerk met een combinatie van teksten uit de Latijnse Missa pro Defunctis (mis voor overledenen) en Engelse teksten, onder meer uit de bijbel en het “Book of Common Prayer”.  Het is een buitengewone compositie die wordt gekenmerkt door lichte, lenige en aanstekelijke melodieën. De stijl is flexibel en van een bedrieglijke eenvoud.

De muziek van Will Todd (Durham, 1970) wordt erg gewaardeerd om de intense melodische lijnen en prachtige harmonieën, vaak met wat jazzinvloeden. Er is veel vraag naar zijn koormuziek zowel door professionele als amateurkoren. Hij werkt dan ook veel met diverse koren samen, o.a. met The Sixteen, Tenebrae en de BBCSingers. Hij schrijft heel wat toegankelijke liturgische muziek en leidt workshops in binnen- en buitenland. 


ZO 18 MAART 2018, 19.00 UUR, ONZE-LIEVE-VROUW-BOODSCHAPKERK SPALBEEK

THE GIFT OF LIFE

JOHN RUTTER

en andere muziek met als thema "Religie"

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Jean-Marie Van Broeckhoven: piano

The Gift of Life is een viering van de Levende Aarde en de Schepping, waarin in zes bewegingen het leven zelf bezongen wordt doorheen een scala aan sacrale teksten en doorheen nieuwe woorden van de auteur zelf.  Het is een werk met een caleidoscoop aan stemmingen, openend met het levendige “O all ye works of the Lord”, met centraal de mystieke hymne voor de “Schepper van het Licht” en het majestueuze “O Lord, how manifold are thy works”, tot slot culminerend in het inspirerende “Believe in life”.

Dit concert vond plaats in het kader van "De Nacht van de Geschiedenis" en werd georganiseerd door Davidsfonds Kermt.


zo 17 december 2017, sint-gertrudiskerk kuringen

KERST IN KURINGEN

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens, add hoc instrumentaal ensemble,  solist: Rob Cuppens

Zoals gebruikelijk mag u rekenen op een gevarieerd en welgevuld programma met onder meer een aantal barokwerken van G.P. Telemann, J.S. Bach en D. Buxtehude, maar ook minder gekende composities van onder andere Eric Whitacre en Will Todd. Ook onze eigen Vlaamse kersttraditie heeft een plaats op de agenda.


zo 22 oktober 2017, sint-quintinuskathedraal hasselt

UNTIL WE MEET AGAIN

Koormuziek van Will Todd afgewisseld met poëzie

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens, stijkersensemble ad hoc

Hannah Van den Borne: harp, Jean-Marie Van Broeckhoven: piano

Mijmerend, reflecterend, verstillend, laten wij het reeds afgezwakte zomerlicht verder achter ons en treden langzaam binnen in de steeds donker wordende herfst, zoekend naar het innerlijke licht op weg naar Kerstmis. Het Manteliusensemble brengt dit herfstconcert met prachtige koormuziek van Will Todd waarin bovenstaande gedachte en stemming vertolkt worden. Enkele muzikale pareltjes zullen afgewisseld worden met stukjes poëzie. Voor dit concert laat het Manteliusensemble zich begeleiden op harp, piano en strijkinstrumenten.


zo 12 augustus 2017, sint-rochuskerk hasselt

the gift of life

john rutter

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Johan Hermans: orgel, Jean-Marie Van Broeckhoven: piano, Hannah Van den Borne: harp, Lieve Claes, Luc Gijbels: pauken, slagwerk

Op zaterdag 12 augustus staan de Hasseltse Virga Jessefeesten in het teken van de religieuze muziek. Liefhebbers kunnen die dag genieten van een bijzondere reeks concerten met als decor het Minderbroedersklooster en de versierde stad.

The Gift of Life is een viering van de Levende Aarde en de Schepping, waarin in zes bewegingen het leven zelf bezongen wordt doorheen een scala aan sacrale teksten en doorheen nieuwe woorden van de auteur zelf. Het is een werk met een caleidoscoop aan stemmingen, openend met het levendige “O all ye works of the Lord”, met centraal de mystieke hymne voor de “Schepper van het Licht” en het majestueuze “O Lord, how manifold are thy works”, tot slot culminerend in het inspirerende “Believe in life”.


zo 27 november 2016, sint-quintinuskathedraal hasselt

bekoorlijk

hasseltse korenhappening

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Op het programma staan werken van onder andere John Rutter, Eric Whitacre, Ēriks Ešenvalds en Will Todd.


ZO 27 NOVEMBER 2016, PAROCHIEKERK TONGERLO

Kunst in de kerk

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Hannah Van den Borne: harp, Veerle Cornelis: orgel

Een concert waarin een aantal hedendaagse Engelstalige componisten centraal staan en waarin zowel harp als orgel een belangrijke rol spelen.


ZA 12 NOVEMBER 2016, CULTUURCENTRUM HASSELT

ZO 29 OKTOBER 2016, JEZUITENKERK LIER

Ein deutsches Requiem - jOHANNES BRAHMS

Manteliusensemble, Helicon en La Passione o.l.v. Jos Cuppens & Geert Hendrix

Katrien Baerts: sopraan, Benoît Giaux: bariton

Het Duitse requiem is een muzikaal monument dat je helemaal in vervoering brengt, op elk moment van het jaar. Weinig werken treffen je zo midscheeps. Brahms biedt ons met dit grote werk voor koor, solisten en symfonieorkest een imposante geestelijke trip zonder liturgische teksten. De idee om een treurmis te schrijven had Brahms al vroeg. Mogelijk heeft de tragische dood van zijn goede vriend Robert Schumann in 1856 het proces versneld. Toch is het Duitse requiem niet bedoeld voor de speciale gelegenheden rond dood, rouw, sterven en begraven. We kunnen hier niet beschrijven waarom precies dit Duitse requiem zo diep treft, ook nog vandaag. Het effect overstijgt de typische indelingen van klassieke muziekliefhebbers, musici of christenen. Het treft iedereen. Misschien is de reden te vinden in de vrijheid van denken. De manier waarop Brahms de zeven delen rangschikt toont aan dat hij vrij componeerde, wars van zowel muzikale als christelijke dogma’s. Een 'onafhankelijke' luisteraar zal hiervan zeker ook kunnen genieten, zelfs meer nog misschien.


zo 20 december 2015, Sint-Gertrudiskerk Kuringen

Dancing Day

Kerstconcert

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Hannah Van den Borne: harp

U mag rekenen op een gevarieerd en welgevuld programma met werken uit verschillende stijlperioden. Wij brengen onder andere “Dancing Day - A cycle of traditional Chistmas Carols”, in een bewerking van John Rutter voor dameskoor en harp. Verder programmeren wij enkele renaissancewerkjes van bekende en minder bekende componisten, zoals William Byrd, Giovanni Pierluigi Da Palestrina, Cristobál de Morales, Francisco Guerrero en anderen. Meer eigentijds zijn de composities van Herbert Howells, Gabriel Jackson, Eric Whitacre en Bob Chilcott, waarvan wij meerdere werken zullen uitvoeren.


Artikel HBVL

zo 22 november 2015, Muziekconcervatorium hasselt

Provinciale Koorwedstrijd Limburg

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Jean-Marie Van Broeckhoven: piano

  • Iustorum Animae - William Byrd
  • Sleep - Eric Whitacre
  • That We May Love Again - Will Todd
  • Sure On This Shining Night - Morten Lauridsen

zo 11 oktober 2015, onze-lieve-vrouwekapel elzenveld Antwerpen

koorlink

Baltische Meesterwerken

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Jean-Marie Van Broekhoven: piano

Sarah Abrams: sopraan, Rob Cuppens: alt, Geoffrey Degives: tenor, Joris Derder: bas

Mantelius brengt feestelijke muziek uit Estland en Letland. Naast Psalmen van David van Cyrillus Kreek staan het monumentale Gloria van Imant Ramish voor vier solisten, piano en koor, en het beroemde Magnificat van Arvo Pärt op het programma.


za 9 mei 2015, sint-gertrudiskerk kuringen

white feathers

Pareltjes uit de Engelstalige koorliteratuur

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Jean-Marie Van Broeckhoven: piano

Het wordt een avondvullend programma met een gevarieerde selectie van composities uit de Engelstalige koorliteratuur met onder andere meerdere fragmenten uit Fancies I van Sven-Eric Johanson op tekst van William Shakespeare. Hetgeen haast zeker uw belangstelling zal wekken zijn de Choral dances from Gloriana van Benjamin Britten. Wellicht minder bekend is de hedendaagse componist Imant Raminsh. Van hem programmeren wij White Feathers en My Heart’s Friend. Het programma omvat verder nog werken van onder andere Morten Lauridsen, John Gardner, John Rutter, Will Todd en Bob Chilcott.


za 20 december 2014, sint-gertrudiskerk kuringen

zo 21 december 2014, Sint-Martinuskerk Retie

kerst in duo

4-tune o.l.v. Bert Verdonck & Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Veerle Cornelis: orgel

Zoals gebruikelijk mag u rekenen op een gevarieerd en welgevuld programma met een aantal werken uit de Engelse caroltraditie, maar ook minder gekende composities van onder andere Eric Whitacre, Will Todd en Morten Lauridsen. Met de muziek van William H. Harris en van Ralph Vaughan Williams hopen wij u helemaal in kerststemming te brengen.  Uiteraard mag u ook enkele verrassingen verwachten.


zo 23 november 2014, virga-jessebaseliek hasselt

bekoorlijk

Hasseltse korenhappening

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Het ensemble laat u proeven van enkele uitzonderlijk mooie werken van hedendaagse componisten zoals Ola Gjeilo, Will Todd en Eric Whitacre.


zo 9 november 2014, basiliek van koekelberg

Thousand Voices for Peace

Duizend stemmen worden ÉÉn

Brussels Philharmonic samen met 35 koren o.l.v. Andres Mustonen

Organisatie: Festival van Vlaanderen

Samen met meer dan 1.000 zangers en Brussels Philharmonic herdenkt het Festival van Vlaanderen Brussel op 9 november 2014 de Grote Oorlog. Zangers en koren van over de hele wereld, uit landen die destijds bij het conflict betrokken waren, geven in de Basiliek van Koekelberg een inspirerend statement voor de vrede.
Kunst, in het bijzonder muziek en zang, als bindmiddel voor onze maatschappij: ook de grote Poolse componist Krzysztof Penderecki ondertekent de urgentie van ons vredesstatement. Sinds zijn wereldberoemde Klaagzang voor de slachtoffers van Hiroshima uit 1961 maakt het lot van de wereld onlosmakelijk deel uit van zijn werk. Hij creëert een oratorium voor de vrede dat op 9 november in wereldpremière zal gaan.


vr 7 november 2014, sint-quintinuskathedraal hasselt

hasselt ontmoet letland

Een uniek project in het kader van de herdenking van de Grote Oorlog

Manteliusenseble o.l.v. Jos Cuppens, Kathedraalkoor Hasselt o.l.v. Ludo Claes

Gastkoor Balta uit Riga o.l.v. Māra Marnauza

Het Manteliusensemble en het Kathedraalkoor Hasselt plannen op 7 november in de SintQuintinuskathedraal in Hasselt een bijzonder concert naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Samen met het Letse gastkoor BALTA uit Riga brengen zij een gevarieerd programma waarin de tegenstellingen tussen Oorlog en Vrede, Liefde en Haat, Verdriet en Geluk, Hoop en Wanhoop muzikaal vertolkt worden. Samen zingen is misschien wel een van de krachtigste middelen om de vrede in de wereld tot stand te helpen brengen. Zingen houdt het menselijke in onszelf levend. Het overbrugt tegenstellingen en laat ruimte voor de ander. Deze gedachten worden vertolkt in een avondvullend concertprogramma met onder andere het door Eleanor Daley getoonzette “In Flanders Fields”. Andere werken zijn van Felix Mendelssohn en van de eigentijdse Amerikaanse componisten Ola Gjeilo, Eric Whitacre, Will Todd en René Clausen. Met Noel Goemanne, Vic Nees en Paul Steegmans komen ook enkele componisten van eigen bodem aan bod. Behalve de uitvoeringen door de twee Hasseltse koren, is er de beklijvende koorzang van het dameskoor BALTA. Zij getuigen ervan hoe het zingen, als integraal deel van hun cultuur door de eeuwen heen, heeft geholpen bij het overwinnen van oorlog en gruwel.

Dit lokale concert kadert binnen het 1000 VOICES FOR PEACE project dat georganiseerd wordt door het Festival van Vlaanderen en waarin 35 binnen- en buitenlandse koren het beste van zichzelf geven ter herdenking van de Grote Oorlog.

 


zo 14 september 2014, bozar brussel

bozar korenfestival

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens


za 26 april 2014, sint-quintinuskathedraal hasselt

zo 27 april 2014, Sint-Catharinakerk Maaseik

Mass of the Children

John Rutter

Manteliusensemble, Kinderkoor Cantitare en Kamerorkest Musica Eyckensis o.l.v. John Rutter

Liesbeth Schepers: sopraan, Romain Dayez: bariton

Het Manteliusensemble uit Hasselt en Het Kinderkoor Cantitare uit Maaseik brengen samen met solisten Liesbeth Schepers (sopraan) en Romain Dayez (bariton) en onder instrumentale begeleiding van Musica Eyckensis, eveneens uit Maaseik, de uitvoering van Mass of the Children van de Engelse componist John Rutter. John Rutter is gekend over de hele wereld. Hij stond onder andere in voor de muziek tijdens het huwelijk van William en Kate. In 2003 componeerde hij Mass of the Children: één van zijn grotere werken, waarin er een rol is weggelegd voor een kinderkoor, een gemengd koor, twee solisten en een orkest. In het verleden bracht het Manteliusensemble al een aantal van Rutters grotere werken, zoals Requiem, Gloria en Magnificat. Dankzij de sterke vriendschappelijke band die in de loop der jaren ontstaan is tussen dirigent Jos Cuppens en de componist, is John Rutter bereid gevonden om de Limburgse première van zijn Mass of the Children zelf te komen dirigeren, zowel in Hasselt als in Maaseik. Het voorprogramma in Hasselt wordt verzorgd door het Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens. In Maaseik valt dit te beurt aan het Gemengd Koor Cantitare o.l.v. Jeroen Beckers.

 


za 16 november 2013, sint-gertrudiskerk kuringen

American Explorations

Muziek van Eric Whitacre, will todd en Ola Gjeilo

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens met ad hoc instrumentaal ensemble

Op 16 november 2013 plant het Manteliusensemble een uniek concert met hedendaagse muziek van componisten die -hoewel internationaal al een bepaalde bekendheid verworven- in België, laat staan in Limburg zelden tot nooit ten gehore werd gebracht. Traditiegetrouw is dirigent Jos Cuppens steeds op zoek naar vernieuwende muziek, van oude of hedendaagse componisten, maar steeds met als gemene deler dat de platgetreden paden der koormuziek uit de weg worden gegaan. Wat dit betreft worden met dit concert de verwachtingen zeker ingelost. Voor ons najaarsconcert wordt geopteerd voor een selectie van werken van drie jonge componisten die momenteel allen in de Verenigde Staten van Amerika woonachtig zijn. Op onze “exploratietocht” ontdekten we magisch mooie, zeer harmonisch genietbare hedendaagse koormuziek van Ola Gjeilo, Will Todd en Eric Whitacre. Deze werken worden instrumentaal begeleid door pianist Jean-Marie Van Broeckhoven en een strijkkwartet o.l.v Jeroen Beckers. Het geheel staat, naar trouwe gewoonte, onder leiding van Jos Cuppens.


za 4 mei 2013, muziekhumaniora kindsheid jesu hasselt

Eclectic Symbiose

dubbelconcert met vocale muziek uit alle windstreken en all tijdsperiodes

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens, The Eclectic Singers

Jean-Marie Van Broeckhoven: piano

Op 4 mei 2013 plant het Manteliusensemble een uniek dubbelconcert: “Eclectic Symbiose”, samengesteld uit een liederencyclus, a capella gezongen door het jonge, aankomende vocale ensemble “The Eclectic Singers” (door Geoffrey Degives opgericht in 2010). Hiermee wordt het eerste deel gevuld. Na de pauze neemt Jos Cuppens het muzikale roer over en hij zal met de suite “Les chansons des roses” van Morten Lauridsen en de “Jaargang” van Jan Van der Roost het publiek in hogere sferen brengen. “Symbiose” wordt in De Grote Van Dale omschreven als: “het samenleven van twee ongelijksoortige organismen die daar beide voordeel bij hebben”. “Eclecticisme” is het combineren van kenmerken van verschillende stijlen of stromingen en “eclectisch” is “het beste uitkiezend”. Gezien de samenwerking tussen "Eclectic Singers" uit Wallonië en het Manteliusensemble uit Vlaanderen, de samenhang tussen de suite “Les chansons des roses” van Morten Lauridsen en de “Jaargang” van Jan Van der Roost en het gevarieerde a capella-programma van de Eclectic Singers lag deze titel min of meer voor de hand.


zo 16 december 2012, sint-gertrudiskerk kuringen

Kerst in Kuringen

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens, solist: Rob Cuppens

Cordis Quartet, Tonny Appermont: contrabas, Jean-Marie Van Broeckhoven: piano

Het programma bestaat, naast werken uit de barok van onder andere Heinrich Schutz, Dietrich Buxtehude en Johan Sebastian Bach, hoofdzakelijk uit kerstzettingen van hedendaagse Engelse componisten, waarbij uiteraard John Rutter niet op het repertoire mocht ontbreken.  Verder worden enkele werken van nog jonge, onbekende componisten uitgevoerd.


za 15 december 2012, neogotische kapel wellen

derde wellense kerstconcert

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens, solist: Rob Cuppens

Cordis Quartet, Tonny Appermont: contrabas, Jean-Marie Van Broeckhoven: piano

U mag rekenen op een gevarieerd en sfeervol kerstprogramma met werken van beroemde componisten zoals Johan Sebastiaan Bach, Dietrich Buxtehude en Heinrich Schutz, maar ook van minder gekende hedendaagse toondichters zoals Bob Chilcott, Eric Whitacre en Ola Gjeilo.


zo 25 november 2012, virge-jessebaseliek Hasselt

Bekoorlijk

Hasseltse Korenhappening

Manteliusensemble o.l.v. Jos cuppens

Tijdens dit concert kan u kennismaken met de koormuziek van Cyrillus Kreek, Ola Gjeilo en Eric Whitacre.


zo 18 november 2012, casino beringen

provinciale koorwedstrijd limburg

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Jean-Marie Van Broeckhoven: piano

  • Ave verum corpus - William Byrd
  • Lux aurumque - Eric Whitacre
  • Lente - Jan van der Roost
  • Ubi Caritas - Ola Gjeilo

za 22 oktober 2011, virga-jessebasiliek hasselt

taaveti laulud

cyrillus kreek

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Sarah Abrams, sopraan - Rob Cuppens, alt - Geoffrey Derives, tenor - Benoit Delvaux, bas

Jean-Marie Van Broeckhoven, piano

Muziek van Cyrillus Kreek, Imant Raminsh en Arvo Pärt


za 2 april 2011, stedelijk conservatorium hasselt

Jubileumsprokkels

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Jean-Marie Van Broeckhoven, piano

Uit het profane repertoire van de afgelopen 25 jaar hebben leden en dirigent een keuze gemaakt.
Met deze "highlights" werd een programma samengesteld dat een beeld geeft van een kwarteeuw
samenzangplezier.


vr 17 december 2010, sint-gertrudiskerk Kuringen

a Ceremony of Carols - carols and lullabies

Muziek van Benjamin britten en conrad susa

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Anneleen Lenaerts: harp, Bart Aerts: gitaar, Geert Verschraegen: slagwerk, Veerle Cornelis: orgel


Zaterdag 27 november 2010, sint-quintinuskathedraal hasselt

Requiem van Fauré & lux aeterna van lauridsen

Jubileumconcert Manteliusensemble en Musica Eyckensis

Dit jaar bestaat het Manteliusensemble vijfentwintig jaar, en dat nog steeds o.l.v. haar eerste dirigent Jos Cuppens. Om dat te vieren werd een samenwerking met het orkest Musica Eyckensis aangegaan. Zaterdag brengen ze in de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt een jubileumconcert met op het programma het Requim van Fauré en Lux aeterna van de Amerikaanse componist Morten Lauridsen (foto). Lauridsen creëerde in dit intieme muziekwerk een ervaring van hoop, troost, goedheid en schittering.


za 28 augustus 2010, minderbroederskerk hasselt

Concerto per la beata Virgine

vic Nees

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Kurt Theunissen, hobo - Joyce Kuipers, cello en Joost Termont, orgel

Naar aanleiding van de Dag van de Religieuze Muziek brengt het Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens naast mariale meesterwerken uit de renaissance en barok het “Concerto per la beata Virgine” van Vic Nees. Werk van O. Lassus, F. Guerrero, H. Schütz, D., Buxtehude, J. Zelenka, V. Nees


vr 14 en za 15 mei 2010, onze-lieve-vrouwbasiliek tongeren

ein deutsches requiem

JOHANNES bRAHMS

Brussels Philharmonic - Cantabile - Incantatio - Kathedraalkoor - Manteliusensemble - Pro Cantione

Els Crommen: sopraan, Lieven Termont: bariton

Bo Holten: dirigent


zo 20 december 2009, sint-gertrudiskerk kuringen

a ceremony of carols - carols and lullabies

Muziek van Benjamin britten en conrad susa

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Anneleen Lenaerts: harp, Bart Aerts: gitaar, Geert Verschraegen: slagwerk, Veerle Cornelis: orgel


zo 22 november 2009, conservatorium voor muziek, woord en dans, hasselt

Provinciale koorwedstrijd limburg

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens


ZA 6 JUNI 2009, SINT-VALENTINUSKERK HEUSDEN-BERKENBOS

GLORIA van rutter & mariaverspers van monteverdi

Amicantus o.l.v. Jef Put

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens


vr 29 mei 2009, sint-quintinuskathedraal hasselt

GLORIA van rutter & mariaverspers van monteverdi

Amicantus o.l.v. Jef Put

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Orgelrecital door Veerle Cornelis


za 20 december 2008, abdijkerk colen

maria helga Jungfrau

Kerstconcert met muziek van anders Öhrwall

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Mefisto-ensemble


za 8 november 2008, onze-lieve-vrouwbasiliek hasselt

lux aeterna

muziek van morten lauridsen, eleanor daley, douglas mews en thomas tallis

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens


za 20 oktober 2001, Europees Centrum voor Restauratietechnieken zolder

Magnificat, Anima Mea

muziek van johannes Crüger en john rutter

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Amicantus o.l.v. Jef Put 

Het eerste hoofdwerk is een dubbelkorig Magnificat : "Magnificat Primi Toni - ad Dorium of Meine Seel erhebet den Herren - Deutsches Magnificat" van Johannes Crüger. Niettegenstaande deze 17-eeuwse Duitse componist en muziektheoreticus zeer toonaangevend was voor zijn tijd, geniet hij vandaag bij ons weinig bekendheid, en verdient de componist zeker waardering. De koren worden tijdens dit Magnificat begeleid door een muzikaal ensemble.

Het tweede hoofdwerk is het "Magnificat" van John Rutter. Het Manteliusensemble heeft reeds baanbrekend werk verricht in het introduceren van deze Engelse componist (en inmiddels vriend van het Manteliusensemble) in Limburg. Juist 10 jaar na de Belgische premičre van dit werk, wil het Manteliusensemble dit nogmaals uitvoeren tezamen met het vocaal ensemble Amicantus. Voor dit werk wordt een muzikaal ensemble samengesteld van ongeveer 18 muzikanten.

Zowel voor de muzikanten als voor de solisten, wordt zoveel mogelijk geput uit Limburgse muzikanten.


vr 1, za 2 en zo 3 juni 2001, hasselt

klara in hasselt

hasselt is klaar voor klara in hasselt

Vlaams Radio Orkest - Spiegel Strijkkwartet - La Sfera Armoniosa - Mike Fentross - Katia Veekmans - Manteliusensemble - Marc Erkens - Gulabi Sapera - Ludo Claesen - Vlaams Radio Koor - Bart Van Caenegem Trio - Piet Swerts - Kohn + Maria - Hasselts Kathedraalkoor - Erik Van Nevel - Currende Consort - Jo Hermans - Jambangle


wo 2 augustus 1995, japan

Takarazuka International Chamber Choirs Contest japan

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens


5 TOT 10 JULI 1994, LLANGOLLEN, WALES

LLANGOLLEN INTERNATIONAL MUSICAL EISTEDDFOD


VR 8 MAART 1991, SINT-QUINTINUSKATHEDRAAL HASSELT

REQUIEM

RELIGIEUZE LIEDEREN EN REQUIEM VAN JOHN RUTTER

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens


za 3 november 1990, sint-martinuskerk hasselt

requiem

RELIGIEUZE LIEDEREN EN REQUIEM VAN JOHN RUTTER

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens